FRÅN SLOTTSBACKEN TILL LÅNGSHYTTAN

NÄR DRÖMMEN BLEV SANN

Det finns åtskilliga historier om människor som flyttar ut på landet och skapar sig ett liv och en tillvaro som många avundas. Carina och Bengt Wåhlin som driver Brukshotellet idag har ofta fått höra att de varit modiga som tagit steget från storstaden till landsbygden och satsat på en bransch som kräver både tid, lust och energi. Många är de som avundas dem för att de tagit det steget, men aldrig är det någon som avundas dem anledningen till att de en dag bestämde sig för att påbörja denna resa.
 
Bengt drev under många år en restaurang och festbåt på Skeppsbron nedanför slottet i Stockholm stad. Bästa läget i den vackra staden. Han hade lagt sitt liv i denna verksamhet men så en dag så händer det som absolut inte får hända.
 
En tidig morgon i mitten av juli 2006 får Bengt ett telefon-samtal med ett besked han aldrig sett komma. I andra änden hör han en förskräckt anställd med darr på rösten säga:  ”Båten håller på att sjunka!” Bengt släppte vad han hade för händer och körde i ilfart ner till Skeppsbron.  Hela området kring båten var avstängt och fullt av poliser, brandmän och nyfikna människor. Mycket riktigt, båten hade sjunkit och låg på botten men som tur var fanns ingen personal ombord. Med båten sjönk parets inkomst och jobb. Till råga på allt så ville försäkringsbolaget inte ersätta förlusten av den anledningen att de inte ansåg att det var en vattenskada! Katastrofen var ett faktum.

Nu stod Bengt och Carina inför faktum, vinna eller försvinna. Att fightas mot ett försäkringsbolag som bestämt sig skulle kosta både energi, ekonomi och tid. De befann sig mitt i livet och hade bara varit ett par i några år. Den vilja och ork som krävdes för att vinna fighten fanns inte. Paret ville hellre göra något av sin framtid och deras nu gemensamma liv.
 

 
 

Carina som alltid drömt om ett litet Bed & Breakfast började mer intensivt att titta på annonser för sådana verksamheter och drömde sig bort från förödelsen på Skeppsbron och det stressiga livet i huvudstaden.

Snart började paret att resa över hela Sverige för att titta på objekt. Det skulle bara ta ca tre månader av letandet innan de fann en liten annons på internet om ett brukshotell i Dalarna. Carina tog genast fram sin telefon och skickade ett sms till Bengt och för att upplysa honom att hon precis hittat deras ställe. En kylig och blöt novemberdag 2006 gjorde så paret sitt första besök på den före detta herrgården i bruksorten Långshyttan, södra Dalarna. Byggnaden visade sig bli deras gemensamma livsprojekt för sedan dess har de varit hotellägare i 10 år. Brukshotellet med anor från 1856 har idag med Carin och Bengts varma hand fått  tio nyrenoverade rum i huvudbyggnaden och tre studios med pentryn och egna badrum samt två dubbelrum i Annexet.
 
Rummen är nyrenoverade med nya badrum och fina gemensamhets ytor. Bengt lagar mat med lokal förankring och oftast gäller Chefs choice istället för färdiga menyer. På brukshotellet råder en familjär känsla där den personliga kontakten och upplevelsen alltid står i fokus.
 
Carina och Bengt driver en verksamhet som från början vilade en Törnrosasömn. Idag råder där konferensverksamhet, restaurang och hotellrum i en otroligt vacker bruksbygd med natur och vilda djur finns i absolut närhet. Här finns alltid något att göra, skid- och skridskoåkning på vintern samt jakt och fiske på sommaren eller bara koppla av vid någon fin badsjö. Kulturen är också stark i den här delen av Dalarna, med folkmusikfestivaler, bygdespel samt en stark midsommartradition.
 
"Vi har ingen längtan tillbaka till stressen och stadslivet utan gläder oss med att ibland bara kunna sitta under träden och lyssna på humlorna som surrar." -Carina & Bengt Wåhlin